Revolusi fintech pemandu sistem Kewangan pada masa akan datang ?

REVOLUSI FINTECH PEMANDU SISTEM KEWANGAN PADA MASA AKAN DATANG

Mobiliti mempunyai peranan yang besar untuk dimainkan dalam revolusi fintech. Penembusan telefon pintar menyediakan pengguna dengan cara yang lebih mudah untuk berinteraksi dengan bank dan mendapatkan pandangan masa nyata ke dalam akaun bank mereka. Tidak dapat dielakkan, kerana aplikasi mudah alih bertambah canggih, begitu pula permintaan pelanggan untuk perkhidmatan perbankan intuitif. Hari ini, transformasi digital dalam bank ditambah dengan pergerakan telah mengubah sifat perbankan. Pelanggan tidak perlu lagi bertanding dengan beratur panjang dan menunggu masa untuk mendepositkan wang, menjalankan dagangan atau meminta buku cek.Revolusi telefon pintar tidak lama lagi melahirkan perkembangan lain – letupan aplikasi pembayaran dalam talian yang diintegrasikan dengan akaun bank, yang membolehkan belanja, pelaburan, pemindahan dan pembayaran mudah alih secara lancar. Akhirnya, peningkatan bilangan platform dan aplikasi dalam talian mendorong keperluan protokol keselamatan yang lebih pantas, lebih pintar dan lebih mantap untuk melindungi data pelanggan. Seperti serangan siber seperti ransomware, malware dan phishing menjadi semakin canggih, ID dan kata laluan masuk semata-mata tidak lagi cukup kuat untuk menggagalkan penceroboh. Hari ini, peniaga dan pengguna juga memerlukan produk keselamatan inovatif yang menggunakan AI, pembelajaran mesin dan alat analitik penipuan lanjutan untuk melindungi transaksi, aset dan data mereka.Gangguan fintechInilah beberapa cara di mana fintech mengubah permainan untuk industri perkhidmatan kewangan:

 

  1. Chatbots untuk perkhidmatan pelanggan – Chatbots adalah bit perisian yang menggunakan pemprosesan bahasa semula jadi dan pembelajaran mesin untuk terus belajar dari interaksi manusia. Ini menjadi alat yang popular untuk bank untuk menyelaraskan interaksi yang dihadapi pelanggan seperti mengendalikan pertanyaan atau mengarahkan pelanggan ke jabatan yang berkaitan. Sebagai contoh, salah satu bank terkemuka di Jepun sedang melancarkan chatbot yang akan membantu para pelanggan mencari maklumat yang relevan di laman web mereka. Sesetengah chatbots juga boleh memberikan nasihat pelaburan seperti Erica, chatbot Bank of America. Robot, seperti yang digunakan oleh UBS, mengimbas e-mel pelanggan untuk arahan perdagangan dan melaksanakannya secara autonomi, mengurangkan masa yang diambil dari 45 minit hingga dua minit. Penggunaan chatbots ini bukan sahaja meningkatkan kepuasan pelanggan dan mengurangkan kos tetapi juga membebaskan ejen di pusat panggilan untuk menumpukan pada tambahan nilai.

 

  1. Mesin pembelajaran dan AI untuk pengesanan penipuan – Mengenal pasti transaksi penipuan adalah matlamat utama jabatan anti pencucian uang. Bagi kebanyakan bank, ini melibatkan gabungan perisian dan orang. Perisian keselamatan menjana amaran mengenai kemungkinan transaksi penipuan atau serangan virus. Kemudian, ia terpulang kepada penyiasat manusia untuk menentukan sama ada transaksi atau serangan adalah positif palsu atau ancaman sebenar. Dengan kecanggihan serangan yang semakin meningkat, proses yang memakan masa ini dapat menelan belanja dolar berjuta-juta dolar, kehilangan data dan keyakinan pelanggan, dan reputasi jenama negatif. Menurut McKinsey, penggunaan platform pengagregatan data, pemodelan statistik berasaskan pembelajaran mesin dan automasi proses boleh mengubah operasi AML dengan menggunakan kecekapan baru. Sebagai contoh, platform pengagregatan data boleh mengendalikan transaksi dan data akaun tidak berstruktur untuk menyediakan pandangan pelanggan 360 darjah dan membolehkan pengesahan transaksi yang lebih cepat. Lebih penting lagi, algoritma pembelajaran mesin boleh memanfaatkan rekod sejarah untuk menentukan corak dan meramalkan kemungkinan penipuan dan serangan sebelum berlaku, mengurangkan usaha manual hampir 50%.

 

  1. Perbankan omni-saluran dan usang cawangan bank – Ketika peralihan perbankan menjadi kegiatan khusus cabang kepada satu yang merangkum semua saluran digital (mobile, sosial dan online), pentingnya memiliki beberapa kantor bank bata-dan-mortir berkurang . Malah, kajian menunjukkan bahawa penggunaan perbankan omni-saluran memacu beberapa bank untuk mengurangkan bilangan dan saiz pejabat cawangan mereka. Di Kesatuan Eropah sahaja, hampir 9100 cawangan bank ditutup pada penghujung 2016 berikutan penerimaan pembayaran elektronik dan perbankan dalam talian / mudah alih yang lebih tinggi.

 

  1. Biometrik untuk keselamatan yang lebih kuat – Terdapat banyak minat dalam mencari cara untuk menggunakan biometrik seperti corak suara, iris, cap ibu jari, pengiktirafan muka, dan sebagainya, untuk menambah lapisan tambahan pengesahan untuk urus niaga. Biometrik menggalakkan kebolehgunaan dengan membolehkan pengesahan pantas, mengelakkan kekecewaan yang timbul dengan mengingati pelbagai kata laluan. Malah, beberapa bank melabur dalam penyelesaian pengesahan berasaskan biometrik yang menggunakan kamera hadapan untuk mengimbas iris seseorang atau pengimbas cap jari ibu jari yang terbina dalam telefon pintar untuk mengukuhkan keselamatan.

 

  1. Blockchain untuk transaksi digital – Cryptocurrencies mengambil dunia perbankan dengan ribut dengan menyediakan pengguna dengan cara yang lebih cepat dan lebih murah untuk berurus niaga. Sistem ledger diedarkan blockchain memanfaatkan kawalan yang ketat yang membolehkan kontrak bijak dan data yang boleh di audit. Menurut NASDAQ, aplikasi yang paling ketara bagi blockchain adalah bagaimana ia mengubah pembayaran bagi bank serta pelanggan dengan mengurangkan kos dan masa yang diambil untuk memindahkan wang. Di samping itu, dengan membina kepercayaan yang melekat, blockchain menyediakan platform perdagangan yang sempurna untuk pertukaran sekuriti. Ia melakukan ini dengan memastikan ketelusan, dengan itu mengurangkan risiko, kesilapan manusia dan yuran transaksi.

Kesimpulannya

Mobiliti, telefon pintar dan aplikasi pembayaran dalam talian ditambah dengan permintaan untuk pengalaman perbankan yang selamat dan diperibadikan memberi dorongan baharu kepada penerapan teknologi kewangan dalam industri perkhidmatan kewangan. Hari ini, fintech merangkumi segala-galanya daripada chatbots perkhidmatan pelanggan dan algoritma pembelajaran mesin untuk analisis penipuan untuk menghalang transaksi digital dan pengesahan biometrik. Semakin banyak, bank-bank runcit sedang dibanjiri oleh pemain fintech baru yang menawarkan pelanggan semua ini dan lebih, menjadikannya penting bagi bank tradisional untuk membuat pelaburan strategik dalam teknologi inovatif. Ini akan membantu mereka menaik taraf operasi mereka dan menyampaikan perkhidmatan lancar untuk pengekalan pelanggan yang lebih tinggi.

 

Dapatkan EBOOK Terkini kajian mengenai FINTECH dari Perspektif ISLAM sekarang. www.wasap.my/+60193796690

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Pin It on Pinterest