5 Cara untuk menangani dilema RIBA

5 Cara untuk menangani dilema Riba

Sebagai seorang Muslim yang menundukkan kepalanya kepada Penciptanya, ia adalah satu persoalan yang serius: Bagaimana mematuhinya? Dalam dunia yang berkisar kepentingan (Riba). Dunia yang berjalan di atasnya. Bank, pembiayaan, gadai janji, semua melibatkan minat. Terdapat berjuta-juta umat Islam dan bukan Islam yang hidup tanpa minat. Artikel ini membincangkan cara praktikal untuk menjalani kehidupan yang berjaya di sini tanpa menjejaskan kejayaan di akhirat.

DOWNLOAD Ebook Keindahan Pembiayaan Islam ini SEGERA : http://www.pejuangusahawan.com/e-book-islamic-financing-formula/

1. Kepentingan dari kad Kredit dan kredit
Kad kredit adalah tiang kepenggunaan. Mereka juga berdasarkan sistem membeli-beli sekarang, membayar kemudian, dan kemudian anda membayar, semakin tinggi minat.

Saya cadangkan anda menghantar kad kredit anda kembali ke syarikat dalam dua bahagian.

Jika anda masih berhutang wang, mereka akan terus menghantar bil. Rancang sekarang untuk membuat pembayaran akhir tidak lama lagi. Berdoalah agar Allah membebaskan kamu dari beban ini.

Sekiranya anda yakin bahawa anda mesti mempunyai kad kredit, bayar bil sepenuhnya apabila anda menerimanya. Sekiranya anda menunggu tarikh yang sepatutnya, kemungkinan anda akan melupakannya sekali-sekala dan akhirnya membayar bunga kepadanya. Oleh kerana kepentingan dilarang, kita mesti mengelakkannya.

Seorang Muslim terlupa untuk membayar bilnya tepat pada waktunya dan berakhir dengan caj kewangan pada bil berikutnya. Dia memanggil wakil khidmat, dengan mengatakan bahawa dia selalu membayar bilnya secara penuh dan tepat pada masanya.

Ini adalah kesilapan dan dia mahu caj kewangan dihapuskan. Ia tidak mengambil masa lama untuk ejen perkhidmatan untuk memeriksa rekodnya dan memadamkan caj kewangan.

 

2. Akaun Bank

Bank adalah pusat ekonomi berasaskan minat.

Muslim berhati-hati memilih akaun semakan dan bukannya akaun yang memberi faedah. Inilah sebabnya mengapa organisasi Islam dan Masjid memenuhi keperluan perbankan mereka dengan memeriksa akaun. Sudah tentu bank mendapat manfaat daripada wang anda tetapi ini adalah kompromi dan anda mempunyai sedikit pilihan.

Walaupun terdapat 50 bank Islam yang menawarkan perkhidmatan perbankan di 23 negara, termasuk beberapa bank bukan Islam Barat yang mempunyai tingkap Islam, tidak ada bank-bank ini yang boleh didapati di Amerika Syarikat.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa satu daripada lima keluarga Amerika, iaitu 17 juta keluarga, tidak mempunyai akaun bank. Sekiranya mereka menerima cek, mereka akan melanggannya melalui pertukaran mata wang. Jika mereka perlu membayar seseorang, mereka mendapat pesanan wang dari pejabat pos. Majoriti orang di dunia, sebenarnya, hidup tanpa akaun bank.Dapatkan EBOOK

Keindahan Pembiayaan Islam di link ini segera : http://www.pejuangusahawan.com/e-book-islamic-financing-formula/

3. Bagaimana untuk mengatasi minat yang anda miliki

Jika anda mempunyai akaun yang menarik minat yang anda ingin tutup sekarang, atau LHDN telah menghantar cek kepada anda dengan faedah, atau anda memiliki bon dan anda ingin menjualnya sekarang untuk menjauhkan diri daripada minat. Saya mengucapkan tahniah kepada anda atas keputusan anda.

Berikan jumlah minat kepada mana-mana orang miskin. Jangan menghabiskan satu sen pun pada diri anda sendiri.

Ia adalah Haram untuk kamu tetapi bukan untuk golongan miskin dan yang miskin. Sesetengah Masjid mempunyai akaun khas untuk melupuskan wang ini untuk golongan miskin termiskin. Walaupun sesetengah cendekiawan mencadangkan meninggalkan wang faedah di bank, saya tidak akan memberikan bank satu sen. Benar, bukan wang saya. Tetapi ia bukan milik mereka.

4. Bagaimana untuk menangani kepentingan yang anda berhutang

Seorang Muslim diminta membayar faedah oleh LHDN kerana ada masalah mengenai pulangan cukainya. Setiausahanya memberitahu ejen pengauditan bahawa bosnya tidak membayar atau tidak mengambil apa-apa minat kerana dia seorang Muslim. Setiausaha adalah orang bukan Islam yang mengetahui kedudukan Islam. Apabila setiausaha tetap tidak berminat mengenai isu kepentingan, ejen LHDN bertanya sama ada dia boleh memberikan apa-apa rujukan. Dia menunjukkan kepadanya buku yang mengandungi ayat al-Quran yang melarang minat.

Ejen LHDN terpaksa berunding dengan penyelianya-Tebak apa? Dia menang. Nah, setiausaha memenangi sejak bosnya tidak tahu apa yang dia perjuangkan-setiausaha bukan Islam – sedang menentang LHDN, mengetahui kepercayaan dan watak bosnya. Dia tidak perlu membayar faedah kepada LHDN atas alasan agama.

Seorang doktor Islam dikenakan faedah ke atas pekerjaan pembinaan kerana dia secara tidak sengaja melambatkan pembayaran bil selama satu bulan. Dia menulis untuk meminta maaf atas kelewatan itu dan memaklumkan kepada pihak berkuasa bahawa Islam tidak membenarkan dia membayar atau menerima bunga atas apa-apa transaksi.

Bukan sahaja caj faedah dikeluarkan, tetapi peluang untuk Dawa muncul. Menjadi pendirian dengan motif ikhlas membayar di dunia ini dan di dunia yang akan datang.

Sekiranya anda berminat melalui kontrak undang-undang, keluar dari perjanjian dengan membayar secepat mungkin.

Dua, belanjawan dan perancangan adalah penting dalam mencapai matlamat ini. Terdapat beribu-ribu umat Islam di Amerika yang telah melakukan ini. Anda tidak bersendirian. Allah akan memberi Barakah dalam keputusan yang betul ini. Kesukaran yang akan anda jalani kerana keputusan ini akan menjadi, Insha Allah, semacam pemurnian untuk mendapatkan pengampunan Allah dari kesalahan masa lalu.

5. Membeli rumah
Mempunyai rumah adalah mimpi di Malaysia

Tetapi hakikatnya ialah kira-kira satu daripada tiga keluarga di Malaysia, atau 10 juta keluarga, tidak memiliki rumah. Pembelian dengan pembiayaan adalah pilihan yang dibuat mudah kerana semua orang melakukannya.

Ia bukan hanya Haram untuk membeli apa-apa melalui pembiayaan berasaskan minat, dalam banyak kes, tidak ekonomik dan terikat untuk menimbulkan sakit kepala. Beratus-ratus dan beribu-ribu orang kehilangan rumah mereka setiap tahun sejak mereka menghabiskan sebelum mereka memperoleh melalui sistem pembiayaan.

Jadi mengapa tidak memikirkan tidak kalah pada Hari Penghakiman dengan memilih kehidupan yang sederhana di sini.

Dapatkan EBOOK Keindahan Pembiayaan Islam di link ini segera : http://www.pejuangusahawan.com/e-book-islamic-financing-formula/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Pin It on Pinterest