FINANCIAL FREEDOM FORMULA

FINANCIAL FREEDOM FORMULA

Apakah Kebebasan Kewangan Berarti untuk Anda?

Kebebasan kewangan perlu bersifat peribadi. Mimpi besar dan dapatkan spesifik tentang matlamat anda.
.
.
Apa yang kelihatan seperti kemerdekaan kewangan untuk anda? Mungkin ia kelihatan seperti ini:
.
.
1)Kebebasan untuk memilih kerjaya yang anda suka tanpa perlu risau tentang wang
2)Kebebasan untuk melakukan perjalanan antarabangsa setiap tahun tanpa menanggung belanjawan anda
3)Kebebasan membayar wang tunai untuk bot ski baru
4)Kebebasan untuk menanggapi keperluan orang lain dengan kemurahan hati yang keterlaluan
5)Kebebasan untuk bersara selama satu dekad lebih awal
.
.
Apabila anda bebas dari segi kewangan, anda mempunyai pilihan. Anda tidak perlu tertanya-tanya jika akaun bank anda boleh mengendalikan menggantikan pemanas air panas anda atau membeli barangan runcit untuk ibu tunggal yang baru saja kehilangan pekerjaannya.
.
.
Itu mungkin terlalu baik untuk menjadi kenyataan, tetapi anda boleh melakukan ini! Inilah cara memulakan perjalanan anda sendiri untuk kebebasan kewangan!
.
.
Langkah # 1: Pelajari Bagaimana Mengurus Wang
Anda tidak akan maju jika anda tidak mempunyai rancangan untuk wang anda. Sebaliknya, anda akan mendapati diri anda tertanya-tanya di mana wang anda pergi pada akhir setiap bulan! Itu bukan kemerdekaan kewangan; itulah resipi untuk bencana kewangan. Jika anda sudah berkahwin, dapatkan halaman yang sama dengan pasangan anda mengenai belanjawan anda. Jika anda seorang sahaja, cari rakan akauntabiliti.
.
.
Membina kekayaan adalah mustahil jika anda tinggal gaji untuk membayar gaji. Berikan setiap dolar nama sebelum bulan bermula, dan menjejaki perbelanjaan anda sepanjang bulan. Sekiranya anda secara konsisten melanggan atau mengatasi bahagian tertentu, anda sentiasa boleh menyesuaikan jumlah dalam setiap kategori.
.
.
Penganggaran adalah penting untuk mendapatkan kewangan anda di landasan yang betul, tetapi ia tidak berakhir di sana. Walaupun begitu anda mencapai kebebasan kewangan, anda masih akan menyelesaikan belanjawan unik setiap bulan. Tidak kira berapa banyak wang yang anda miliki, anda memerlukan rancangan.
.
.
Anda tidak akan mendapat kemerdekaan kewangan secara tidak sengaja. Belanjawan adalah langkah pertama untuk membina kekayaan dengan tujuan.
.
.
Langkah # 2: Bersihkan Kewangan Anda
Sebaik sahaja anda mula belajar cara menguruskan wang, anda mungkin menyedari bahawa anda telah membuat beberapa kesilapan dengan kewangan anda pada masa lalu. Tak mengapa! Tetapi jika anda mahu menjadi bebas dari segi kewangan, anda perlu membersihkan kekacauan sebelum anda boleh mula membina kekayaan.
.
.
Ini bermakna jika anda mempunyai hutang seperti kad kredit, pinjaman pelajar atau pinjaman kereta, sudah tiba masanya untuk mendapatkan serius tentang menendangnya ke jalan pintas.
.
.
Mengapa? Kerana semasa anda berhutang wang, gaji anda mempunyai nama orang lain pada mereka. Sekiranya anda ingin mencapai matlamat anda, anda memerlukan pendapatan penuh anda pada pelupusan anda, bukan potongan dan potongan yang ditinggalkan selepas membayar bil kad kredit dan bayaran pinjaman pelajar.
.
.
Membayar hutang anda membantu anda meletakkan asas untuk membina kekayaan yang akan bertahan. Pastikan anda mempunyai $ 1,000 disimpan sebelum anda mula menangani hutang anda. Anda tidak mahu perbelanjaan yang tidak dijangka menjejaskan kemajuan anda!
.
.
Kebanyakan orang berasa seperti mereka mendapat kenaikan apabila mereka memulakan belanjawan, jadi berita baik untuk awak. Keluarkan semua itu dengan hutang terkecil sehingga hilang. Kemudian pastikan bola salji bergolek! Membayar hutang adalah kerja keras, tetapi tidak ada perasaan seperti sebenarnya menyimpan wang yang anda bawa setiap bulan!
.
.
Sebaik sahaja anda bebas dari hutang, tinggal di sana. Untuk kebaikan. Mempunyai hutang melemahkan keupayaan anda untuk membina kekayaan dan meletakkan pelan kewangan anda berisiko. Ia mudah. Bersihkan hutang!
.
.
Langkah # 3: Menjadi Lebih Baik Mengenai Pilihan Kerjaya Anda
Alat membina kekayaan terbesar anda adalah pendapatan anda. Oleh itu, apabila memilih kerjaya, terdapat banyak perkara yang dipertaruhkan. Tidak ada sebab untuk terus terjebak pada pekerjaan mati-mati, terutama jika ia membuat anda sengsara. Mencari pekerjaan yang anda nikmati yang juga menyokong matlamat keselamatan kewangan anda akan membantu anda menikmati perjalanan.
.
.
Jadi apa yang perlu anda cari? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:
.
.
Di manakah anda mahu berada dalam 10 tahun? Mulakan dengan perkara ini. Adakah pekerjaan ini masuk akal dengan matlamat keseluruhan anda?
.
.
Adakah terdapat potensi berpendapatan pendapatan? Walaupun anda tidak membuat gaji impian anda dari awal, pastikan ada peluang pendapatan anda meningkat apabila nilai anda meningkat.
.
.
Bolehkah anda berkembang? Adakah peluang untuk anda meningkat dan berkembang secara peribadi dan profesional?
.
.
Adakah anda menikmati kerja? Jangan menghabiskan kerjaya di tempat kerja yang anda benci. Cari sesuatu yang anda sukai mengenainya yang membolehkan anda menggunakan hadiah dan kemahiran anda.
.
.
Adakah faedah menyokong matlamat kebebasan kewangan anda? Pilihan anda untuk simpanan persaraan dan insurans kesihatan boleh menjejaskan keupayaan anda untuk membina kekayaan.
Pilihan kerjaya anda boleh memberi kesan besar kepada pelan kewangan jangka panjang anda, jadi ambil perhatian dengan serius!
.
.
Langkah # 4: Buat Strategi untuk Simpanan Jangka Pendek
Bayangkan jika anda terpaksa menarik wang dari 401 (k) anda apabila unit A / C rumah anda perlu diganti. Bagaimana jika anda terpaksa membuka kad kredit untuk membayar belanjawan selepas kehilangan pekerjaan? Bagaimana anda akan maju jika anda terus meminjam wang dari masa depan anda? Anda tidak akan.
.
.
Sekiranya matlamat anda adalah kebebasan kewangan, anda memerlukan penampan untuk peristiwa kehidupan yang tidak dijangka yang berlaku kepada kita semua, seperti pembaikan kereta, peralatan yang rosak dan deduktibles perubatan. Itulah sebabnya anda perlu meningkatkan anda.

More info at : www.sifuebook.pejuangusahawan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Pin It on Pinterest